top of page
Zoeken
Alexander Heijkamp

ESG: van MOETEN naar WILLEN met Action Learning

In de dynamische wereld waar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, is het ontwikkelen van een organisatiecultuur gedreven door intrinsieke motivatie van cruciaal belang. In dit opzicht biedt de Action Learning-methodologie van Reg Revans een verfrissende benadering om niet alleen aan de ESG-criteria te voldoen, maar ook om ze te omarmen als een intrinsiek doel. Het draait niet langer om het moeten, maar om het willen, en daarbij begint het allemaal met het stellen van de juiste vragen.


Reg Revans, de pionier van Action Learning, benadrukte het belang van leren door te doen, waarbij actie en reflectie centraal staan. Hij geloofde dat de krachtigste vorm van leren plaatsvindt wanneer individuen en teams zichzelf uitdagen door grote, onbeantwoorde vragen te stellen en vervolgens actief te handelen om antwoorden te vinden. Als we deze principes toepassen op het stimuleren van intrinsieke ESG-betrokkenheid, krijgen we een geheel nieuwe benadering van duurzaam ondernemen.


Als je met jouw organisatie aan de slag wilt gaan met ESG, dus niet langer omdat het MOET maar echt omdat je het WIL, is een nieuwsgierige en reflectieve mindset een cruciale succesfactor. Het gaat erom dat medewerkers niet alleen geïnformeerd worden over de voorschriften, maar ook geïnspireerd worden om diepgaande vragen te (durven) stellen over de impact van hun bedrijf op het milieu, de samenleving en bestuurlijke kwesties. Door middel van Action Learning-sessies worden medewerkers uitgedaagd om collectief na te denken over de manier waarop hun bedrijf een positieve invloed kan hebben op de wereld om hen heen.


De kern van deze aanpak ligt in het creëren van een cultuur waarin grote, goede en open vragen worden gesteld. Vragen die niet alleen gericht zijn op het voldoen aan minimale standaarden, maar die ook gaan over hoe een organisatie haar rol kan verbeteren en een verschil kan maken in de bredere maatschappij. Het gaat niet langer alleen om de winst- en verliesrekening, maar om het begrijpen van de ecologische voetafdruk, de sociale impact en de ethische standaarden die de kern van een organisatie vormen.


Wanneer een organisatie begint te gedijen op deze cultuur van intrinsieke nieuwsgierigheid, ontstaat er een verschuiving in mentaliteit. Medewerkers worden niet langer gedreven door externe regelgeving, maar door een gedeelde visie van het maken van een positief verschil. Het gaat niet meer alleen om het vermijden van boetes of het voldoen aan verwachtingen, maar om het bouwen van een veerkrachtige organisatie die zich inzet voor het creëren van een duurzamere toekomst voor alle belanghebbenden.


Action Learning biedt niet alleen een manier om problemen op te lossen, maar ook om een geheel nieuwe mindset te cultiveren. Het transformeert de ESG-benadering van een 'verplichting' naar een 'kans'. Door het stellen van grote, goede vragen en het actief zoeken naar antwoorden, kunnen organisaties de weg effenen voor een duurzame toekomst die gedreven wordt door intrinsieke motivatie en een oprechte betrokkenheid bij het welzijn van de wereld om ons heen. En dit alles begint met één belangrijke vraag: wat kunnen wij als organisatie doen om een positieve impact te creëren voor de samenleving en het milieu?


Hoe zorg jij er nu voor dat iedereen aan boord komt van de ESG trein die nu echt aan het vertrekken is en niet meer te stoppen is?


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page